Jak se stravovat během menopauzy?

Hormonální změny v menopauze ženu samy o sobě nesmírně fyzicky stresují. Zdravou a rozmanitou stravou pomůžete zajistit vašemu tělu vše, co potřebuje, a zvýšit jeho schopnost odolávat symptomům tohoto náročného období. Stačí do svého jídelníčku zařadit konkrétní potraviny, které s vaším tělem udělají zázraky. Čím dříve tyto změny provedete, tím snadnější pro vás průběh menopauzy bude.

Některé příznaky menopauzy, jako jsou návaly horka, nadýmání či suchá kůže, mohou být „pouze“ nepříjemné. Další změny související s menopauzou však často vedou k dlouhodobým zdravotním problémům žen. Úbytek kostní hmoty či vysoký cholesterol mohou být v budoucnosti příčinou osteoporózy nebo nebezpečného kardiovaskulárního onemocnění.

Ochrana kostí i svalů

Menopauza je období, v němž se péče o zdraví kostí stává nejvyšší prioritou. Při přechodu se zvyšuje riziko vyšší náchylnosti ke zlomeninám, protože snížení hladiny estrogenu ve skutečnosti urychluje úbytek kostní hmoty. Právě proto je osteoporóza u žen během a po menopauze častější a jídelníček by tak měl zahrnovat dostatek potravin s obsahem vápníku.

Vysoký obsah vápníku naleznete především v mléčných výrobcích, jako je jogurt a sýr. Stejně tak ho můžete doplnit i z fíků, špenátu či mandlí. Aby se vápník do vašeho těla náležitě absorboval, měla byste přijímat také vyšší množství vitamínu D, jež naleznete v tučných rybách, jako jsou sardinky či losos. Americká studie navíc zjistila, že kombinace vápníku a vitamínu D snižuje riziko časné menopauzy, která by vás mohla postihnout už před 45 lety.

Prevence srdečních onemocnění a rakoviny

Riziko kardiovaskulárního onemocnění se po menopauze zvyšuje rovněž kvůli poklesu ochranných účinků estrogenu. U žen, kterým menopauza začíná po 55 letech, se zvyšuje riziko rakoviny prsu, dělohy a vaječníků. Studie z Harvardské univerzity, prováděná po dobu 12 let, zjistila, že strava ve středomořském stylu je spojena až s o 25 % nižším rizikem kardiovaskulárních příhod (včetně srdečního infarktu a mrtvice).

Chránit se můžete především stravou bohatou na zeleninu a ovoce, rostlinné bílkoviny nacházející se zejména v luštěninách, celozrnné výrobky, mořské plody či zdravé tuky z ořechů, semen nebo například avokáda. Mléčné výrobky je lepší konzumovat nízkotučné. Nedoporučuje se vysoký příjem cukru, soli a průmyslově zpracovaných produktů, jako jsou nejrůznější mražené polotovary, instantní jídla či slazené nápoje. Nižší by měl být také příjem alkoholu.

Zázračné bylinky

Mnoho žen se ve snaze vyřešit své potíže obrací na bylinné doplňky obsahující ploštičník hroznatý, třezalku tečkovanou nebo červený jetel. Bylinné terapie účinně zabírají především na nepříjemné projevy menopauzy, ne na závažnější onemocnění. Můžete je vyzkoušet na zmírnění návalů horka a noční pocení, problémy s pamětí a soustředěním, stres a únavu nebo bolest svalů. Vždy se však pečlivě informujte o jejich vzájemném působení a pro jistotu svou léčbu proberte i s lékařem.

Voda je základ

Snížení hladiny estrogenu způsobuje u žen v menopauze také častější pocit žízně. K účinnému ovládnutí nežádoucích projevů klimakteria se doporučuje vypít 8-12 sklenic čisté pitné vody denně. Kromě zmírnění nepříjemných návalů horka se vám podaří snížit také nadýmání, které může při hormonálních změnách nastat. Dodržování pitného režimu rovněž pomáhá předcházet přibývání na váze, takže pokud se zatím bez výsledku snažíte zhubnout, můžete se zaměřit na zrychlení svého metabolismu pravidelným pitím.